Wat is integratieve psychotherapie?
Integratieve psychotherapie is een over het algemeen kortdurende vorm van therapie en is er op gericht dat jij zelf de kwaliteiten, eigenschappen, mogelijkheden én de kracht in je hebt om de klachten of het probleem waar jij last van hebt, op te lossen. Echter, weet je niet (meer) hoe. Als integratief therapeut kan ik je helpen die bronnen in jezelf te ontdekken. Hiervoor gebruik ik allerlei technieken en interventies uit de verschillende psychologische stromingen. Een gemiddeld traject zal tussen de 5 en 15 gesprekken duren.
Integratieve psychotherapie werkt op bewust en op onbewust niveau. In eerste instantie wordt uitgegaan van de problemen of klachten die in het hier en nu spelen. Maar soms kan in de loop van de gesprekken blijken dat oorzaken dieper in het verleden liggen. In overleg kan dan verder in het verleden worden teruggegaan om aan herstel te werken.
Het therapie traject
In een vrijblijvend telefonisch gesprek maken we kennis en bespreek jij de klacht of het probleem waaraan jij wilt werken. Als jij denkt dat ik de juiste persoon ben om jou te gaan begeleiden, maken we een afspraak voor een uitgebreid intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal ik vooral naar je en jouw (levens)verhaal luisteren. Je vertelt over jezelf, jouw gezin van herkomst, je huidige situatie en je vertelt over je klacht, waar en wanneer het opspeelt. Kortom over hoe jij op dat moment in het leven staat. Samen gaan we dan onderzoeken welke ondersteuning jij nodig hebt. In overleg bespreken we welke therapie, techniek of methode in jouw specifieke geval het beste zal werken. Je leert te kijken naar jezelf om achterliggende emoties te achterhalen en terugkerende patronen te herkennen. Waardoor er inzichten ontstaan zodat jij je beter gaat voelen en herstel en groei kunnen plaatsvinden.
EMDR
Tijdens de gesprekken kan ik ook EMDR toepassen als behandelmethode. EMDR helpt je weer op weg als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Deze techniek is effectief bij traumaverwerking en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken.
EMDR bij trauma
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een PTSS of andere trauma-gerelateerde klachten baat hebben bij EMDR. Tijdens de behandeling denk je terug aan de nare ervaring. Dit klinkt misschien heftig, maar binnen een relatief korte tijd merk je dat je klachten verminderen.
EMDR bij angsten
Angst kan ontstaan na een traumatische ervaring. Denk bijvoorbeeld aan rij-angst na een auto-ongeluk of een hondenfobie die ontstaan is nadat je bent gebeten door een hond. Als een trauma ten grondslag ligt aan de angst, is EMDR een goede behandelmethode.
EMDR bij andere klachten
Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan je bijvoorbeeld ook helpen bij:
- negatief zelfbeeld
- depressie
- eetstoornis
- chronische pijn
- verslaving
Je kunt er ook voor kiezen om uitsluitend een aantal EMDR sessies te boeken. Neem contact op zodat we samen kunnen bepalen wat voor jou het meest passend is.
Voor meer informatie over EMDR:
https://www.emdr.nl/wat-is-emdr/
Ericksonsiaanse hypnotherapie
Op dit moment volg ik een opleiding tot (Ericksonsiaanse) hypnotherapeut. Aan het einde van dit jaar hoop ik mijn diploma te behalen. De technieken van hypnotherapie kan ik nu al inzetten tijdens de gesprekken.
Het verschil tussen Ericksonsiaanse hypnotherapie en de klassieke hypnotherapie
In de klassieke (directe) hypnotherapie wordt je in trance gebracht met bepaalde vaste rituelen zoals het staren naar een object. De hypnotherapeut gebruikt dan directe suggesties om je onbewuste geest te sturen. Dit werkt bij mensen die van nature gemakkelijk instructies van anderen opvolgen. Bij veel mensen werkt het niet of maar tijdelijk omdat ze weerstand hebben tegen directe opdrachten, zelfs als ze in trance zijn.
In de Ericksoniaanse hypnotherapie wordt je op een natuurlijke manier in hypnose gebracht. Op een manier die past bij jouw ervaring, denkwijze en persoonlijkheid. Eenmaal in trance worden open en indirecte suggesties gegeven die je onbewuste stimuleren aan de slag te gaan. De oplossing komt geheel van binnenuit en is daardoor passend en blijvend.
Hypnotherapie kan jou onder andere helpen bij:
- angstklachten
- het afleren van bepaald gedrag
- stoppen met roken
- afvallen
- stress
- slaapproblemen
- pijnklachten
- prikkelbare darm syndroom (PDS)
- depressieve gevoelens